7 Ağustos 2013

Çocuk modasında "Suri Etkisi"


Katie Holmes ve Tom Cruise'un kızı Suri Cruise'un, dillere destan topuklu ayakkabı koleksiyonunu bilmeyen yoktur. Özellikle Suri'nin küçük yaşta mütemadiyen topuklu ayakkabı giymesi bir çok eleştiriye sebep olmuştu. Neyse ki, Katie Holmes'un Tom Cruise'dan boşanmasının ardından, Suri'nin o büyümüş de küçülmüş stili de yok oldu. Gözlemlediğim kadarıyla, artık o kitten topuklu ayakkabıları da rafa kaldırmışa benziyor. Ancak, moda dünyası için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil!


Çocuk modasında ciddi bir "Mini-me" akımı var. Mini-me ne derseniz; markaların büyükler için tasarladığı koleksiyonların aynısını çocuklar, hatta bebekler için üretmesi... Zaten size Victoria Beckham'ın oğlu Romeo Beckham'ın Burberry kampanyasında yer aldığını hatırlatsam ne demek istediğimi anlayacaksınız. Son bir kaç yıldır aynı kıyafetleri giymiş anne-kız görüntülerine de rastlamıyor değiliz. 

Romeo Beckham - Burberry

Asıl mevzu, kız çocuk ayakkabılarında topuk modasının yaygınlaşması... Çocukların Suri ya da Selena Gomez gibi ünlüleri gördükçe topuklu ayakkabı giymek istedikleri yazılıp çiziliyor. Hal böyleyken, bazı markalar bu talep(!) neticesinde topuklu yada dolgu topuklu kız çocuk ayakkabıları üretmişler. Steve Madden Kids ve Gap Kids kız çocuk ayakkabı koleksiyonlarında topuklu modellere yer veriyorlar.

Steve Madden ve Gap Ayakkabılar

Benim çocuğum yok, ama küçük bir kızken annemin topuklu ayakkabılarını giymeye çalıştığım çok olmuştur. Yani kız çocukları her zaman annelerine özenir ve mutlaka ya makyaj malzemelerine ya da kıyafetlerine bir şekilde musallat olurlar (: Bunun Suri etkisi ile alakası olduğunu düşünmüyorum, ama markaların aldığı bu tavrın, kız çocuklarının topuklu ayakkabı giyme isteğinden değil, ebeveynlerin taleplerinden dolayı olduğunu düşünüyorum.


İşin sağlık kısmı tartışılabilir, tam gelişim aşamasındaki kemikler topuklu ayakkabıyla ne hale gelir bilemiyorum. Ama bir de işin çocuk istismarı kısmı var ve belki de en çok düşünülmesi gereken konu bu. Moda ne kadar takip edilse de, ne kadar pahalı ve lüks markalar giydirilse de; çocuk, çocuk gibi giyinmeli diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

  İmajlar: Dailymail ve JustJared

2 yorum:

  1. Haklısınız..Çocuklar bilinçten yoksunlar fakat kendilerinden daha da az bilince sahip bu tarz bilinçsiz aileler,ehliyetvari bir sınava tabi tutulmalı çocuk sahibi olmak için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Terra Rossa Belki de dediğiniz gibi eğitim verilmeli, aileler bilinçlendirilmeli... Çocuk istismarından bihaber olan ya da bunu düşünemeyen bir sürü aile var eminim.
      Ben çocukken hiç bir zaman anneme "bana topuklu ayakkabı al" demedim, daha doğrusu böyle bir şey aklıma dahi gelmezdi, gelemezdi de. Düz mantıkla herkes kendi çocukluğunu hatırlasa, medya vb. mecralar suçu Suri'ye atmazdı diye düşünüyorum.

      Sil