2 Nisan 2014

Bohem Giyim Tarzı


Bugün yine post'u takipçilerimin isteklerine ayırdım. Konumuz Bohem (Bohemian) giyim tarzı nedir, nasıl giyilir ve bununla ilgili ufak stil tüyoları... Bohem giyim 1960'ların sonlarında ve 1970'li yıllarda ortaya çıkan bir hayat tarzının yansıması diyebiliriz. Aslında "Bohemian" kelimesi çingenelerden geliyor. Bu hayat tarzını tıpkı çingeneler gibi özgür, rahat, anı yaşamayı seven ve gezgin ruhlu insanların benimsediğini söylemek gerek. Aslında mantığında giyim kuşama fazla para ayıramayan insanların daha düşük bütçelerle bir stil oluşturması yatıyor.

Günümüze baktığımızda Bohem yerine daha çok "Boho Chic" kavramının kullanıldığını duyuyoruz. Esasında, Boho Chic; son moda parçaların Bohem stiliyle kaynaştırılması anlamına geliyor. Bohem stilinin moda kaygısı yoktur, ancak günümüzde yorumlanan Bohem stilinde trend parçaların Bohem parçalarla birlikte giyildiğini görüyoruz. Ünlü tasarımcıların parçalarına servet yatırarak giyinmek, Bohem felsefesine aykırı olsa da, artık böyle bir giyim tarzının oturduğunu söylemek gerekiyor. Peki Bohem stilinde öne çıkan noktalar neler, göz atalım...


Baharat Tonları ve Desenler

Bohem giyim tarzının ana renklerini ifade eden harika bir terim "baharat tonları". Bir çok rengi barındıran giyim parçaları çoğunlukla desenleriyle dikkati çekiyor. Bohem stilinin ana desenlerini sıralarsak; şal desen, çiçekli desen, batik/ombre kumaşlar, tribal ve suzani desenler listede başı çekiyor.


Maxi Boy Etek ve Elbiseler

Bohem stilinin olmazsa olmazı Maxi etek ve elbiseler... Bohem stiline sahip olan stil ikonları yaz-kış demeden uzun etekleri ve elbiseleriyle boy gösteriyorlar.


Püsküllü Aksesuarlar

Püsküllü çantalar, ceketler ya da botlar bohem stilinin önemli aksesuarlarından... Özellikle püsküllü süet parçaların bohem stilinde önemli bir yeri var.


Örgü ve dantel parçalar

Bohem deyince ilk akla gelen parçalar arasında tığ işi örgüler ve dantel parçalar geliyor. 


Şapka ve Takılar

Fedora, kovboy şapkaları ve volanlı şapkaların bohem stilinde oldukça önemli bir yeri var. Yazın hasır şapkaların da bu stilde sık sık kullanıldığını söylemek gerekiyor. Bohem stilinin bir diğer önemli aksesuarı takılar... Şapka dışında bir bohemin dolabında mutlaka saç bandı, eşarp ve çiçekli taç gibi saç aksesuarları bulunmalı. Takı olarak; üst üste takılan bilezik ve kolyeler sık kullanılırken, tüy şeklinde ya da tüyden yapılmış takıların da bohem stilinde önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Doğal taşlar ve tahta boncuklardan yapılmış takılar sık sık tercih ediliyor.


Bohem Botlar

Açık renkte süet yarım botlar Boho şıklığının demirbaşlarından... Tahta topuklu bot ve çizmeler de bohem stilinde en sık kullanılan parçalardan... Genellikle kahve ve bej tonlarının tercih edildiği ayakkabı seçiminde süetin yanı sıra deri parçalar da tercih ediliyor. Ayrıca klasikleşmiş kovboy botlarının da bu stilde önemli bir yeri olduğunu hatırlatmak gerek...


Kimono ceketler, kaftan elbiseler...

Bohem stili etnik parçaların en çok kullanıldığı stillerdendir. Bu yüzden bir gün Türk işi bir kaftan elbise giyebilirken, ertesi gün Japonlardan ilham alıp kimono bir ceket giyebilirsiniz. Bohem tarzı olanların ruhu özgürdür demiştik değil mi?


Flare&İspanyol Paça Pantolon

Bohem stilinde giyinen birinin dolabında Flare ya da İspanyol paça pantolonlara rastlamamak imkansızdır. 70'lerin en önemli parçalarından biri olan bu tarz pantolonlar şüphesiz aynı dönemdeki Bohemian stili için de vazgeçilmez parçalardan biri olmuştur.

Kate Moss

Ünlü Bohemleri İzleyin

Bohem stilinin hakkını vermek istiyorsanız, bohem stiliyle dillere destan olmuş stil ikonlarının peşine takılabilirsiniz. Bohem seyince ilk akla gelen ünlü stiller; Kate Moss, Sienna Miller, Nicole Richie, Mary-Kate Olsen, Vanessa Hudgens ve Mischa Barton'dur. Ek olarak Isabel Marant'ın tasarımlarının sıkı bir takipçisi olmanızı salık veririm. 

Mischa Barton

Nicole Richie

Mary-Kate Olsen

Vanessa Hudgens

Sienna Miller

8 yorum:

  1. Bohem aksesuar ve takılar çok güzel oluyor. Bohem modası bana her zaman hippileri hatırlatıyor. Janis Joplin buna güzel bir örnek.

    burchins.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Burçin ben de çok seviyorum Bohem takı ve aksesuarları... Evet Hippilerle çok benziyorlar, Bohem Hippilere göre daha yeni bir akım tabi... Janis Joplin bence de güzel bir örnek. Sevgiler...

      Sil
  2. Mükemmel bir yazı olmuş tebrik ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Hande Beğenmene sevindim (: Çok teşekkürler!

      Sil
  3. ben de yer vermiştim bohem stile. en sevdiğim stil kendine güveni var bi kere :) herkese de yakışmaz:) ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Fatma Bence de herkese yakışmıyor... Beğenmene sevindim, çok teşekkürler.

      Sil
    2. ben bu tarza cidden bayılıyorum fakat genellikle internetten şveriş yapabileceğim siteler yabancı :(

      Sil
  4. Bohem tarzı benim tarzım
    Kendime çoook yakıştırıyorum
    Ama ben bohem sitelerini bulamıyorum
    Sizin bildiğiniz bohem siteleri varmı şimdiden teşekkürler😃

    YanıtlaSil