3 Ekim 2011

Trend: Cameo

 Antik Cameo'lar

2011 New York Moda Haftası'nda ortaya çıkan Cameo'lu aksesuarlar yeniden trend olacaklarının sinyalini verdiler. Peki Cameo nedir, nasıl böyle ikonlaşmış bir aksesuardır, bir bakalım isterseniz:

Cameo güzel bir yüzün,portrenin ya da vücudun silüetlerinden oluşan broş, yüzük, kolye yada küpe olarak kullanılan bir aksesuar... Öyle bir aksesuar ki sağlam bir tarihî geçmişi var. İlk Cameo'nun M.Ö. 3. yüzyılda yapılmış olabileceği söyleniyor. Keşfedilen ilk Cameo ise Mısır, İskenderiye'de bulunmuş. Cameo'nun tarihsel yolculuğunda bir moda trendi haline gelmesi ise Napolyon Bonapart'ın dönemine denk geliyor. Napolyon'un krallığı döneminde kendisine Cameo'larla süslü taç yaptırması  o dönem Fransa'da bir trend haline gelmiş. Hatta bazı kraliyet mensupları Cameo'ları kendi soyluluklarının bir simgesi haline getirmişler. Yani sadece kraliyet ailesine mensup kişiler Cameo 'dan aksesuarlar taşırlarmış. Fransızlardan sonra İtalyanlar arasında popüler olan Cameo'lar böylece tüm dünyaya yayılmış. 

Kraliyet ailesi demişken, İsveç Kraliyet ailesi prenseslerinin ve kraliçelerinin evlenirken taktıkları taç Cameo'larla süslü bir taç. En son İsveç Prensesi Victoria bu tacı düğününde takmış. Aşağıda Cameo'lu taç takan dört kraliyet hanımını düğünlerinde görüyorsunuz:

İlk sıra sol tarafta Prenses Birgitta, sağda Prenses Désirée. İkinci sıra Solda Kraliçe Silvia,  sağda Prenses Victoria

Günümüzün stil ikonlarından Miroslava Duma ise en fazla Cameo'lu aksesuar kullanan kişi bence. Cameo'lu aksesuarlarıyla çekilmiş bir sürü fotoğrafı var.



Miroslava Duma

Sarah Jessica Parker'da bir zamanlar Cameo'lu kolye takmış.

Sarah Jessica Parker

Alexa Chung'un Cameo'su ise bir kurukafa (:

Alexa Chung

Bu da benim sokak modası sitelerinde bulduğum bir kare:


Biraz büyük sanki değil mi? (:
Bol Cameo'lu günler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder