16 Şubat 2015

Evde Pizza Keyfi


İtalyan mutfağının en güzide yemeklerinden biri olan pizza, damak zevkimize uygunluğu ve doyurucu olması sebebiyle çok seviliyor. Üstelik evde yapılanı da en az restoranlarda yenilenler kadar lezzetli oluyor. Evde pizza yapmak isteyenler doğru bir tarif ve püf noktaları ile muhteşem sonuçlara ulaşabilir. Eğer sizin de canınız pizza çektiyse ve evde hemen yapabileceğiniz bir pizza tarifi arıyorsanız, ölçüleri dikkatle ayarlanmış bu tarif ile "Bunu ben mi yaptım?!" diye şaşıracaksınız. İşte karşınızda karışık pizza tarifi!


Hamuru için malzemeler:
 
3 su bardağı un (450-500 gram kadar)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dolu tatlı kaşığı yaş maya (15-20 gram kadar)
1 çay bardağı yoğurt suyu
Bir miktar ılık su ve tuz

(Hamurun kısa zamanda mayalanmasını isterseniz, mayaya bir çay kaşığı şeker ekleyebilirsiniz.)

Sosu için malzemeler:

3 iri domates 
1 tatlı kaşığı tuz (hassasiyetinize göre)   
1 silme çorba kaşığı domates salçası     
1 silme çorba kaşığı şeker 
4 çorba kaşığı zeytinyağı       
İnce doğranmış 3 diş sarımsak     
1 tutam tatlı kırmızıbiber, 1 tutam karabiber

Üstü için malzemeler:
 
Kaşar peyniri (veya diğer peynir çeşitleri)     
Yeşil biber, kırmızı biber
Sucuk, salam, sosis
Zeytin, tane mısır, domates ve mantar
 
(Kısaca canınız nasıl isterse, buzdolabınızda ne varsa, damak zevki bize uygun çeşitli malzemeleri kullanabilirsiniz.) 



Pizza hamurunun yoğuruluşu:

1) Maya ve tuzu ayrı kaselerde (bardak da kullanabilirsiniz) hafif ılık su ile eritin.

2) Yoğurma kasenize veya tezgahınıza unu döküp ortasını aralayın. Bu araladığınız kısma erittiğiniz mayayı ilave edip hafif karıştırın. Sonra tuzu da ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamur az toparlandığında zeytin yağını da ekleyip, yoğurmaya devam edin. Yoğururken yoğurt suyunu ilave edin ve akışkan bir kıvam elde edene yoğurmaya devam edin.

(Hamurunuzu kulak memesi kıvamında tutmaya çalışın. Hamurunuz cıvık olursa un ilave edin, sert olursa su ilave edin. Bunları yapmanız mayayı bozmaz.)

3) Yoğurma işlemi bitince üzerini bezle yada streç filmle kaplayarak ılık ortamda 2 katı kabarana kadar beklemeye alın. Eğer çok aceleniz varsa, mayayı eritirken 1 çay kaşığı şeker ekleyebilirsiniz.

Sosun Hazırlanışı:

1) Domatesleri soyup rendeleyin. (Mikserden geçirip püre haline de getirebilirsiniz)

2) Kalın tabnlı bir pişirme tenceresine rendelediğiniz domatesleri dökün. Listedeki diğer salça, şeker, sarımsak, yağ ve baharatları ilave edip, hepsini karıştırın.

3) Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra, orta ateşte bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı en yüksek ayara getirip 4-5 dakika kadar daha kıvam alması için pişirmeye devam edin.

Hamura şekil verme:

Hamuru merdane ile açın ve elinizle genişletin. Tüm bölgelerin aynı kalınlıkta olduğundan emin olun. Malzemelerin kenarlardan taşmaması için de kenarlık yapmayı ihmal etmeyin. Hamura şekil veren aparatlar artık her yerde satılıyor.


Pişirme Aşaması:

Şekil verip açtığınız hamuru, altını yağladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirip 180 dereceye ayarladığınız fırında 5 dakika kadar pişirin. Unutmayın, hamuru boş şekilde pişireceksiniz. Yapacağınız bu işlem pizzanın daha çıtır olmasını sağlayacak. Daha kolay dilimlenecek ve görüntü bakımından mükemmel olacak. 5 dakikalık ön pişirmenin ardından, hamuru fırından çıkarın ve daha önce hazırladığınız sosu üzerinde gezdirin. Sonra önce kaşar peyniri serpin ve ardından diğer üst malzemeleri ekleyin. İşlem bittiğinde tekrar fırına atın.
 
Üst malzemeler kızardığında pizzamız pişmiş demektir. Afiyet olsun!


1 yorum:

  1. Biz de evde pizza yapmıştık,çok da güzel olmuştu.Tarifin için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil