23 Mayıs 2020

4 Yaş Etkinlik Önerileri


Anne neden oyun oynamıyoruz?

Baba bu nasıl olacak?

Peki, şimdi kuşlar uyumaya mı gitti?

Anne / baba ben nasıl oldum?

Sevgili ebeveynler, bu soruları sık sık duyuyor musunuz? O halde sizin çocuğunuz takriben 4 yaş dolaylarında. Özgüvenin geliştiği ve bağımsız hareket etmenin, ardı arkası kesilmeyen soruların ortaya çıktığı bu dönem, 4 yaş etkinlik ve oyun önerileri ile daha az sorunlu atlatılabilir.

Bu dönemde çocuğunuz kuralları anlamaya başlayacağından oyunları kuralları çerçevesinde oynamanız mümkün olacaktır. Kendini ispat etmeyi de isteyeceği dönem olan 4 yaş, onu hem bir sevgi pıtırcığına hem de bir görev insanına dönüştürmeniz için bulunmaz bir nimettir.

Peki, çocuğun oyun oynarken öğrenmesini ve oyunların duygusal, fiziksel gelişimine katkı sağlamasını nasıl başaracaksınız? Doğru etkinlik ve oyun tercihleri ile elbette. 

İşte Sizler için 4 Yaş Evde Etkinlik ve Oyun Seçenekleri 

Bu dönem, yaratıcılığın en üst seviyede olduğu dönemlerden biri. Bu sebeple bir şeyleri kesmek biçmek yapıştırmak 4 yaş etkinlik için harika olacaktır.

Kesme gibi işlemler sırasında çocuğunuza yardımcı olarak onun kartonlardan yeni şekiller üretmesini sağlayabilirsiniz.

Çizgileri Birleştirme Oyunu

Boyama kitabı tercihlerinizde mutlaka bulunması gereken boşluklu çizgiler içeren boyama kitapları olmalıdır.  4 yaş çocuğunuz kalem yardımıyla çizgileri birleştirirken el kasları gelişir.

Taş Boyama 

Bu biraz daha zor bir oyun olarak değerlendirilebilir. Ancak eğlenceli tarafı şu: Boyayacağınız taşları birlikte toplayacaksınız. Eve getirip onları yıkayacaksınız, daha sonra boyama işlemine geçeceksiniz. Böylece çocuğunuz her evrede görev alarak kendini başarmış ve yeteneğini size karşı ispatlamış hissedecek. 

Taş boyama etkinliği
Ayrıca, koordinasyon ve denge gelişimin tamamlanmış olduğu bu dönem için el göz koordinasyonunu destekleyen bakarak çizme oyununu oynayabilirsiniz.

Boncuk Dizme Oyunu 

Kaba kas motor hareketleri gelişen 4 yaş çocuğu ipe boncuk dizebilir. Birlikte birbirinden renkli kolyeler yapmaya hazır mısınız?

Evde Bir Köşe Oluşturun 

Gülüşlerimizde ve yapmış olduğunuz aktivitelerde dışarıda olduğunuz zaman diliminde, evde oluşturacağınız doğa köşesi için çocuğunuzun yaprak kozalak gibi maddeleri toplamasına izin verin. Birebir temas ettiği doğanın parçaları ona doğa sevgisini aşılamanızı sağlayacaktır.

Gökkuşağını Bul 

4 yaş, ana renkleri ayırt etmenin mümkün olabildiği yaş aralığıdır. Boyalarınızın içerisinde ana renkleri bularak gökkuşağı çizimleri yapabilir ve renk ayırma becerisini destekleyebilirsiniz.

Çocuklar için Dijital Etkinlikler

Çocukların sadece fiziksel anlamda egzersize ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onların zihinsel gelişimlerini destekleyici ve dikkat, hafıza gibi becerilerini güçlendirici dijital oyunlar ve etkinlikler de çok önemli. 
Çocuğunun gelişimini önemseyen birçok anne baba gibi siz de pedagog onaylı MentalUP Eğitici Zekâ Oyunları’nı radarınıza alabilirsiniz. 


Tohumu Büyüt Oyunu 


İhtiyacınız olan şey biraz toprak ve bir tohum. Onun, tohumu dikmesi ve yeşertmesini amaçlayarak yaratacağınız bu oyunda 4 yaş çocuğunuz başarıyı hissedebilecektir. Aynı zamanda bu etkinlik ona sabırla beklemeyi de öğretecektir.

Tohumu büyüt çocuk etkinliği

Günlük Ev İşleri de Birer Oyuna Dönüştürülebilir 


Çocuklar en çok anneleriyle vakit geçirdiği için annelerinin yaptığı her şeyi gözlemleme fırsatı yakalarlar. Anneler günü içerisinde yaptıkları ev işlerinde, çocuklara bir rol ve görev verdiğinde bu onlar için bir oyuna dönüşecek ve 4 yaş gelişimsel destek olarak olumlu dönüş almanızı sağlayacaktır.

4 Yaş Çocuğunda Oyunun Önemi 


Oyunun çocuklar için gelişim evrelerinde her dönemde ayrı bir önemi bulunmaktadır. Oyunun eğitici formda sağlanması, çocukların istenilen davranışı gerçekleştirmesi, alışkanlıklar kazanması ve tutum kazanımı gibi becerilerini beraberinde getirecektir.

Zihnin oldukça aktif olduğu 4 yaş döneminde oyun denildiğinde dans etmek, koşmak, şarkı söylemek, dişleri fırçalamak, kıyafetlerini giymek birer oyun etkinliğine dönüştürülürse öğrenmenin kalıcılığı artacak ve çocuğunuz mutlu, aynı zamanda başarılı bir kimlik kazanımını sağlayacaktır.

Bu dönemde gerek oyunlarda gerek günlük akışın içerisinde dikkat etmeniz gereken nokta 4 yaş çocuğunun cinselliği de keşfetmeye başlamış olmasıdır. Burada bahsettiğimiz cinsellik elbette Bir yetişkin cinselliği değildir. Ancak tam da 4 yaş itibarıyla cinsel kimlik oluşumu başlar. Oyunlarınızı kurgularken çocuğunuzun cinsiyetine göre oyunlar kurgulamanız kendini keşfederken ona yardımcı olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder