7 Ocak 2015

İkonik ayakkabı: Doc Martens Bot

Jessica Alba

Grunge akımının bizlere yeniden armağan ettiği bir parça varsa, o da Dr. Martens botlardır. Neden yeniden diyorum çünkü Dr. Martens botlar zaman zaman trend olup gündeme geliyorlar; tıpkı 2006'da parlayan yıldızının, hem 2013 kışında hem de içinde bulunduğumuz 2014-2015 sonbahar/kış sezonunda yeniden parlaması gibi... Müziğin esin kaynağı olduğu Grunge ve Punk gibi moda akımlarının olmazsa olmazı olan Doc Martens botların geçmişi 1940'lı yıllara kadar uzanıyor.


 Dr. Martens botların mucidi doktor

1940'lı yılların ortalarında Alman ordusunda görev alan Klaus Maertens adlı bir doktor, postallarının rahatsız oluşundan dolayı kendisine yeni bir postal tasarladı. Tasarladığı bu postalın ilgi göreceğini düşündüğünden, bir arkadaşıyla 1947 yılında Dr. Martens'in seri üretimine başladı. Doktorun tahmin ettiği gibi, Dr. Martens botlar büyük ilgi görmüş ve dönemin fabrika işçilerinin favori ayakkabısı olmuş. Postacı ve polislerin de giydiği bu botlar, 1960'lı yıllarda İngiltere'ye giriş yapmış. 1960'lı yıllarda dazlakların sahiplendiği Dr. Martens botlar, 1970'lerin son yıllarında Punkçıların olmazsa olmaz ayakkabısı haline gelmiş. Hatta, 80'li yıllarda "Punkçı botu" olarak anıldıklarını da söylemek gerek...


Dr. Martens botlar, tarzları dolayısıyla "Combat bot" olarak da anılıyorlar. Bu tarz botların giyilmesi sadece jean ve taytlarla sınırlı kalır diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, zira Dr. Martens botların bir çok giyim parçasıyla rahatlıkla giyildiğini ve çoğu tarza adapte edilebildiğini söylemek mümkün... En fazla Skinny jean pantolon ve deri taytlarla giyilen Dr. Martens botlar, feminen parçalarla da rahatlıkla giyilebilir. Özellikle feminen elbiselerle Dr. Martens gibi maskulen parçaların birlikte kullanılması oldukça popüler... Eğer klasik siyah Dr. Martens botların dışında bir seçenek arıyorsanız, sezona uygun renkli olanlardan ya da desenlilerden de edinebilirsiniz.

 

Fotoğraflar: Pinterest

FACEBOOK  /  TWITTER  /  INSTAGRAM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder