16 Haziran 2014

Müziğe farklı bir bakış: Müziğin Kadîm Yolculuğu


Müziğe ilginiz varsa, aynı zamanda mistisizm, frekanslar ve astroloji konuları da dikkatinizi çekiyorsa, ilgileneceğinizi düşündüğüm güzide bir eseri sizlere tanıtmak istiyorum. Evren Bayramlı'nın Maya Kitap'tan çıkan kitabı; "Müziğin Kadîm Yolculuğu" sizleri müziğin dünyasında gizemli bir yolculuğa çıkartacak. Kitap hakkında detaylı bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz. İyi okumalar (:

"Bu kitapta ‘Müziğin diğer sanatlardan farkı nedir ve neden insanı etkiler?’, ‘Karmaşık nota sistemlerinin temeli hangi basit gerçeklere dayanıyor?’ gibi soruların cevapları tarihin ve bilimin derinliklerinde aranırken; okur, müzik ve gökbilim ilişkisinin insanlık tarihi kadar eski olduğu gerçeğiyle yüz yüze geliyor.

Binlerce yıl önce atalarımız belki de bugün bütün bütün yitirmekte olduğumuz harmoniye sahiplerdi. Kitapta antik çağa ait müzik teorileri, müzikten matematiğin doğma ihtimali, ‘göklerin/kürelerin müziği’ gibi konular ve bu düşüncelerin günümüz bilimi üzerindeki etkisiyle bu düşüncelerin nasıl bir temeli olduğunun araştırması bulunuyor.

Eser, bugün medeniyetin zirvesinde olunduğu düşüncesini defalarca sorgulatırken, ister ana rahmi, ister ilahi birlik olsun birlik ve bütünlük arayanlara, onun gökler kadar uzak, müzik kadar yakın olabildiğini hatırlatıyor.

Hareketin kendisi somut değildir ancak somut dünyanın hem yapısı hem de algısını oluşturur. Sesin tanımı, belirli frekanslardaki hareketlere, müziğin tanımı ise belirli ‘uyumlu’ ve ‘uyumsuz’ seslere bağlı olarak yapılır. Çeşitli mistik ekoller de müziğin bu harekete dayalı kendisi görülmeyen ancak görülen dünyayı etkileyen ve düzenleyen gizemli yapısını konu edinmişlerdir.

Sicim teorisiyle şekillenen dalgasal fonksiyonlar, canlılık ve müzik birbiriyle nasıl ilişkili? Evrensel bir dil olarak uyum ve harmoniden bahsedilebilir mi? Yoksa bu yalnızca çok eski bir efsane mi? Gibi soruların yanıtlarını merak edenler için bu araştırma Türkçe yazılmış tek kaynak olma niteliğine sahip."

Kitabı satın almak için : Idefix / Pandora / İmge

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder