21 Aralık 2015

Mum deyip geçmeyin!



Mum seneler önce ihtiyaç olmaktan çıkıp dekoratif objeye geçiş yapmış bir obje artık. Bu ürünü diğer birçok dekoratif objeden ayıran ve satış artışına olanak veren en belirgin sebep ise, mumun insan psikolojisi üzerindeki etkisi. 

Mum alevi kişide nostalji hissi uyandırırken, aynı anda ışığıyla da umudu simgeler. Mum içine girdiği ortamı yumuşatır. Depresyona iyi gelir. Evde geçirdiğiniz zamanı daha ‘özel’ hale getirebilecek güce sahiptir. Örneğin, mum ışığında hazırlanmış bir akşam yemeği sofrası, farklı bir ışıkla aydınlanmış bir masaya göre çok daha fazla duygu içerir. Ayrıca bahsettiğimiz birçok okazyonda kullanılabilecek bir ürün. Rahatlamak istediğinizde de, yalnız kalmak istediğinizde de, gülüp paylaşmak istediğinizde de mum bulunduğunuz ortama eşlik edebilir. Mum koku içerdiği takdirde, ki bütün lüks markalar kokulu mum üretiyor, çok kişisel bir objeye dönüşür. Banyonuz veya salonunuz için seçtiğiniz mum sizin karakteriniz hakkında çok şey söyleyebilir. Eğer seçtiğiniz mum sizi iyi hissettiren bir kokuya sahipse, tıpkı parfüm gibi, bittikçe yenilenecek ve sizin söz konusu markayla olan bağınızı kuvvetlendirecektir.



İsveç'te yaşadığım süre içerisinde oradaki insanların, mum kültürünü tüm bu doğrultular içerisinde benimsediğine şahit oldum. Mesela orada hava 15:30 civarında kararır. İnsanlar evlerine giderler yemeklerini yerler. Akşamları istisnalar dışında sadece haftasonları eğlenmeye giderler. Genel olarak fika(kahve molası) yaparlar yahut şarap içilir. Komşular gelir, arkadaşlara gidilir, havanında soğuk olmasından ötürü ev sosyalleşmesidir. Bu etkinlik içerisinde ışıklar kısıktır ve çokça mum yanar. Bunun yanı sıra bir aile çocuklarını yatırır ve başbaşa kalmaya karar verir, beraber tv-film izlemek, sohbet etmek, kitap okumak vb... 



İsveç'te bir sokaktan geçiyorsunuz geçerken erken vakitte tüm ışıklar sönmüş zannediyorsunuz. Halbuki herkes evine çekilmiş ve mum ışığında oturuyor. Açıkçası İsveçten etkilendiğim için orada gördüğüm kültürü Türkiye'ye taşımayı düşündüm. Levande Dekoratif  (Levande İsveççe 'hayat' demek) firmasını kurdum. Kendi kreatifimiz olan firmamızın özel olarak ürettiği modeller tasarladık. 


Mum satın alırken ilgilenenlere iki önemli unsuru vurguluyoruz. Öncelikle mum sergilediğiniz yerde dekoratif olarak sizin zevkinizi temsil edebilmeli, sonrada favori mumunun yarattığı ambiansı siz çok sevebilmelisiniz . Ürünlerimiz İstanbul'daki atölyemizde Uzakdoğu'da daha önce mum imalatı yapmış olan Taylandlı personelin becerisi ile üretiliyor. Malzeme olarak Alman parafini kullanıyoruz, bu en kaliteli parafindir. Bunun yanı sıra yüksek kalite fitil ve parlatıcı boya kullanılmıştır.



Mumu elinizle tuttuğunuzda ne mumun şekli bozulur, ne boya dökülür, ne de elinizde bir leke kalır. Tüm bunları dikkate alarak model ürettik. Kalite kontrol kısmında ise yanma süreci müşterilerimizin memnuniyetini sarsmayacak sürelere göre ayarlanmıştır. Ürünlerimiz herhangi bir yangın çıkma kazasına yol açmamak adına tepeleri havuzlu olarak üretilmiştir.

Cambridge Düşesi Kate Middleton evlenirken Westminister Abbey’i onunla dekore etti. Jo Malone’un ‘spring citrus’ aromalı mumları törenin yapılacağı alanın yanı sıra tuvaletlerde bile kullanıldı. Benzer şekilde Tom Ford Gucci’nin kreatif direktörlüğüne getirildiğinde, Diptiyque markasının incir ağacı aromalı mumunu (Diptyque Figuier) evinde, ofisinde ve tüm Gucci mağazalarında kullandı.



1 yorum:

  1. Yeni yıl hediyesi denince benim de aklıma ilk gelenlerden biri şık ve hoş kokulu mumlar.

    YanıtlaSil