16 Ocak 2023

Prenses Diana ve meşhur 'Travolta Elbise'


Prenses Diana'nın ikonikleşmiş elbiseleri arasında birini hep duyarız: Travolta elbisesi... Koyu bir gece mavisi renginde, omuzları açık ve kadife kumaştan yapılmış bu elbisenin detaylarına isterseniz biraz daha yakından bakalım. İşte Travolta Elbisesi hakkındaki ilginç detaylar...


Öncelikle elbisenin tasarımcısı Londra doğumlu Victor Edelstein... Diana bir gün Edelstein'ın stüdyosunda elbisenin bordo bir versiyonunu görüyor ve kendisi için gece mavisi renginin yapılmasını istiyor. Elbisenin provaları Diana'nın Kensington Sarayı'ndaki özel dairesinde yapılmış.


Lady Diana, 1985 yılının Kasım ayında Prens Charles ile Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret etti. Çift, 9 Kasım'da Başkan Ronald Reagan ev sahipliğinde bir gala yemeğine katıldı. Bu vesileyle de Galler Prensesi Edelstein'ın elbisesini giydi. Ne kadar doğru bilinmez ama rivayete göre Diana, ünlü oyuncu John Travolta ile dans etmek istediğini Nancy Reagan'a iletmiş, o da Travolta'ya Diana'yı dansa kaldırmasını söylemiş. Diana'nın o gece nefes kesici göründüğünü de söylemek lâzım. 


Diana, John Travolta ile Saturday Night Fever filminin müziği eşliğinde dans ederken bol bol fotoğraflandı. İkilinin yaklaşık 20 dakika süren danslarının görüntüleri dünya çapında yaygınlaştı ve bu görüntülerden sonra elbiseye 'Travolta Elbisesi' ismi koyuldu.


Elbise, Dianın ölümünden kısa bir süre önce onun isteğiyle bir hayır müzayedesinde satıldı. Ancak alan iş kadını bir süre sonra iflas edince yeniden açık artırmada satıldı. Bu sefer "Bir İngiliz beyefendisi tarafından eşine sürpriz olarak" satın alındığı açıklaması yapılmış. Lakin 2019 yılında elbise yeniden açık artırmaya çıktı ama bu kez Historic Royal Palaces'a satıldı. Böylece Travolta elbisesi Kraliyet Tören Elbisesi Koleksiyonuna katıldı ve saraya ait oldu. Elbise 2020 yılında Kensington Sarayı'nda sergilenmişti.

İşte moda terimlerine Travolta elbisesi olarak geçen bu modelin arkasındaki hikaye ve sonrasında yaşanan olaylar böyle... Diana sadece Kraliyete değil, moda tarihine de damga vuran bir ikon... Siz neler düşünüyorsunuz?


Fotoğraflar: Pinterest

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder