16 Mayıs 2013

Grunge geri döndü: Neo-Grunge

 

Son dönemlerde retro rüzgarlarının sık sık estiği malumunuz... Bu rüzgarlardan biri de 90'lı yıllardan günümüze doğru esiyor. Mark Arm, Kurt Cobain & Nirvana, Courtney Love, Pearl Jam, Alice in Chains ve Kate Moss gibi isimlerle bütünleşen Grunge stili, 2013 yılında moda tasarımcıları tarafından yeniden yorumlanıyor. 2013 bahar ve yaz sezonunda görülen Grunge eğilimi önümüzdeki kış sezonunda da Punk stiliyle birlikte etkisini devam ettirecek.

 Mary-Kate Olsen

Grunge giyim stilini sadece bir moda eğilimi olarak adlandırmak yanlış olur. Çünkü Grunge müziği, felsefesi ve giyim tarzı ile birlikte ele alınması gereken bir kültür/yaşam tarzı... 90'ların bu güzide akımının temsilcilerinin yani Grungie'lerin stilinin hangi giyim parçalarından oluştuğunu ve bu parçaların nasıl giyildiğine hep beraber göz atalım...


Flanel Kareli Gömlek
90'lı yıllarda ortaya çıkan meşhur "oduncu gömlek" trendinin asıl çıkış noktası Grunge giyim tarzıdır. Grunge'nin "baba" isimlerinden rahmetli Kurt Cobain de kareli gömlekleri gardırobundan eksik etmedi. Bu gömleklerin en meşhur kullanım şekli ise fotoğraflardan da göreceğiniz üzere bele bağlanması... 3.1 Phillip Lim, SS 2013 koleksiyonunda beline gömlek bağlanmış gibi görünen aşağıdaki eteği moda severlerin beğenisine sunmuştu. Bu arada sadece gömlekte değil, kareli ve ekose desenler Grunge stilinde hemen her parçada görülebiliyor.

3.1 Phillip Lim SS 2013

 

Rock n' Roll T-Shirt
Müzik gruplarının isimleri, logoları ya da "Sizin ne düşündüğünüzün önemi yok, takmıyorum" temalı cool tişörtler, Grunge giyim tarzının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Tişörtler genellikle katmanlı şekilde giyiliyor. Tişört üzerine gömlek, onun da üzerine oversized hırkalar giyiliyor.

 
 Kurt Cobain
  
Converse ayakkabı
Dr. Martens botların dışında Converse ayakkabılar da, Grungie'lerin vazgeçilmez parçalarından birisi... Hemen hemen her giyim parçasıyla güzel bir uyum sergilemesi ve rahat oluşu Converse'lerin Grungie'ler tarafından da tercih edilmesinin sebebi.

Sincerely Jules

Güneş gözlükleri ve şapkalar
Kalın ve renkli çerçeveli güneş gözlüklerinin yanı sıra kedi gözlükler ve yuvarlak çerçeveli gözlükler Grunge stilinin öne çıkan aksesuarları arasında... Gözlüklerin dışında çeşit çeşit şapkalar da kıyafeti tamamlayan aksesuarlar arasında başı çekiyor.


Yırtık / Yamalı Jean
Yırtık, yamalı, lekeli, boyalı vs. jean'in zarar görmüşü hatta kirli duranı Grunge tarzında giyinenler için makbuldür. Bu tarz jean'leri aslında hepimiz seviyoruz, yıllardır podyum ve mağazalarda görüyoruz. Grungie'ler genelde bol giyim parçaları tercih ettiğinden yırtık boyfriend jean'leri tercih ediyorlar.


 Kısa üstler / Şifon üstler
Her ikisi de Grungie'lerin sık sık tercih ettiği parçalardan. Genellikle şort ya da kısa eteklerle kombinleniyorlar...


Oversized ceketler
Her şeyde olduğu gibi ceket ve kabanlarda da büyük beden seçimler dikkat çekiyor. Kaban seçimlerinde parka olanları ve asker yeşili ağırlıklı olarak öne çıkıyor.

Fotoğraflar: Tumblr, Pinterest, Sincerely Jules, Stockholm Streetstyle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder