7 Mayıs 2023

Prenses Catherine'in elbisesindeki sır


 Galler Prensesi Catherine'in taç giyme töreni için giydiği elbisenin eteğindeki işlemeler herkesin dikkatini çekmişti. Prensesin sembollerle arasının iyi olduğunu bildiğim için biraz araştırma yaptım ve ilginç bilgilere ulaştım.


Elbisenin etek kısmı, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ulusu temsil edecek şekilde gül, devedikeni, nergis ve yonca motifleriyle işlenmiş. Aynı çiçekler Catherine'in gelinliğinde de vardı. Gül, bildiğiniz gibi İngiltere'nin simgesi... Nergis Galler'in, yonca ise İrlanda'nın... Deve dikeni ise İskoçya'yı simgeliyor. İçlerinden en ilginci deve dikeni bitkisi zira bu bitkisinin hem inanışlarda hem de şifacılıkta önemli bir yeri var. Bitki, Romalılar zamanında süs bitkisi olarak İngiltere ve İskoçya'ya getirilmiş.


İnanışa göre, Hz. Meryem, İsa bebeği Herod'un askerlerinden kaçırmak için onu deve dikeni yaprakları arasına saklamıştır. Onu emzirirken sütünden düşen birkaç damla, yaprakların yanındaki damarlarda beyaz noktacıklar şeklinde izler bırakmıştır. Bu yüzden bitkiye Meryemana Dikeni denmiştir.

Meryemana Dikeni, Romalı askerlerin İsa'nın başına taktığı dikenli tacı temsil ederek, onun acılarını ve çilesini yansıtır. Bu nedenle, dini resimlerde sıklıkla dikenli yaprakları kullanılır.


Deve dikeni, İskoçya tarihinde sembolik bir yere sahip ve 500 yılı aşkın bir süredir kraliyet armalarında kullanılmakta... Bir efsaneye göre, İskandinav ordusu gece baskını yaparken, dikenli bir bitkiye basarak acıdan çığlık atan düşman askerlerin sesleriyle uyandırılan İskoçlar, pusuya düşmekten kurtulmuşlardır. Bu olay, deve dikeninin İskoçya'da ulusal bir sembol haline gelmesine neden olmuştur.

Bitki, Hıristiyan kültürü ve inanışında, insanın Cennet bahçesinden kovulmasının ardından dünya hayatındaki acılarını anlatır. Yaratılış hikayesinde de bu tema yer alır.

Bu bilgilere bakınca Prenses'in elbisesi daha da ilginç geldi gözüme... 

Siz neler düşünüyorsunuz?



2 yorum:

  1. Normalde Kraliyet tören elbisesi diye düşünülür oysa. Çok değerli bilgiler vermişsiniz. İlgiyle okudum. Elbise gözüme fazlasıyla hoş geldi. Kate çok güzel ve zarif biri. Ne giyse yakışıyor. Ayrıca o üç güzel çocuk ne çabuk büyüdüler öyle.
    Teşekkürler, selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının ilginizi çekmesine sevindim. Kraliyet ile alakalı törenlerde hiçbir şey manasız olmuyor. Sembolizmi kullanıyorlar hatta bunların çoğu okült ve ezoterik bilgilere gönderme yapıyor. Catherine gerçekten hoş bir kadın, güzel bir anne. Zaman dediğiniz gibi çok çabuk geçiyor. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim, sevgi ve selamlar benden de...

      Sil