30 Eylül 2014

Trend: Choker (Tasma) Kolye

Miranda Kerr

1990’lı yıllar bizleri dört bir koldan esir almış durumda… Crop Top’lar, Slip elbiseler, bandanalar, ekose  ve yırtık Jean’ler derken, yine o yıllardan günümüze dönüş yapan bir aksesuar trendi ile karşı karşıyayız: Tasma (Choker) kolyeler… Uzun ve zarif boyunlara bir kez daha dikkat çeken, kıyafete asi bir hava katan, bazen bir yaka kadar şık durabilen tasma kolyelerin 2014-2015 sonbahar/kış sezonunda ciddi bir dönüş yaptığını söylemek gerekiyor.


Choker, yani tasma kolyelerin tarihi geçmişine baktığımızda aslında uzun yıllardır moda dünyasında yerini sağlamlaştıran bir aksesuar olduğunu görüyoruz. 1800’lü yıllarda sıklıkla kullanılan bu kolyeleri, çoğunlukla balerinlerin taktığını o zaman yapılmış tablolardan görebilmek mümkün. Ancak bir süre sonra, tasma kolyeler soyluların en gözde takılarından biri haline gelmiş. Değerli taşlar ve mücevherlerle süslenmiş tasma kolyeler, asillerin boyunlarını süslerken, aynı zamanda bir sosyal statü göstergesi olup çıkmış. Sadece asillerin ve zengin kadınların kullandığı gösterişli bir takı haline gelmiş…


Modayla haşır neşir olanlar ise tasma kolyeleri bol bol kullanmışlar. Önceleri boyna siyah bir kurdele takarak tasma kolye modasına uyulmuş. Uzun yıllar sonrasında patlama yarattığı 90’lı yıllar ile klasikleşmiş bir aksesuar haline gelen tasma kolyeler, ünlüsünden ünsüzüne bir çok kadının tercihi olmuş bir takı haline gelmiş. Son bir kaç yıldır yaka görüntüsü veren kolyelerin popüler olmasıyla birlikte, 90’ların muhteşem dönüşünün yaşanması bu kolyeleri yeniden bir moda trendi olarak konuşmamıza sebep oluyor.


FACEBOOK  /  TWITTER  /  INSTAGRAM


2 yorum:

  1. kesinlikle tasma kolye love love loeveıt__________

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Tuğba Aynen öyle, moda olsa da olma da seviyoruz ;)

      Sil