16 Aralık 2014

Trend: Yaka Kaldırma

Miroslava Duma

Yaka kaldırma hadisesine "trend" demek aslında biraz küstahça kaçabilir. Zira, yaka kaldırmanın moda dünyasında ciddi bir tarihi geçmişi ve duruşu vardır. İlk olarak, erkek modasında tezahür eden bu tavrın tarihî geçmişi 19. yüzyıla kadar dayanıyor. Dönemin siyasetçi ve devlet başkanlarının gömleklerinin yakalarını kaldırarak resmedildiği portreleri yakaların o dönem kullanışı hakkında fikir veriyor. Ancak, yaka kaldırma eyleminin moda dünyasına resmî girişi 1920'li yıllara denk geliyor.


1920'li yılların en önemli tenisçilerinden biri olan "Timsah" lakaplı René Lacoste, tenisçiler için üretilen gömleklerin rahatsız olduğunu düşündü ve Polo yaka tişörtlerini üretti. Bu tişörtlerin özelliği terletmeyen penyeden yapılmaları ve tenisçilerin ensesini güneşten korumak için üretilen büyük ve sert kumaştan yapılan yakalarıydı. Tenis oyuncularının yakalarını kaldırarak kullandıkları bu parça, şimdilerde sokak modasında çok sevilen bu trendin en önemli sebeplerinden biri...

David Gandy

Erkek modasında Polo tişörtlerle yerini sağlamlaştıran bu akım, dış giyim parçalarında da etkisini gösterdi elbet. Trençkot, palto, Jean veya deri ceketlerin yakaları kaldırıldı. Kolejli tarzı benimseyen erkekler (özellikle İngilizler) yakalarını yaz-kış demeden kaldırarak kullandılar. James Dean deri ceketlerini, trençkotlarını öyle giydi. 70'li ve 80'li yılların "Rocker" gençleri, asiliklerini "Cool" yakalarıyla tamamladılar.

 James Dean

Bu karizmatik ve umursamaz tavır pek tabii kadın stil ikonları tarafından da benimsendi. Audrey Hepburn, beyaz gömleklerinin yakalarını kaldırdı. Aynı şekilde Brigitte Bardot ve Jane Birkin gibi ikonlar, filmlerinde yakalarını kaldırarak maskulen ve feminen şıklığı aynı anda yansıttılar.

 Audrey Hepburn

Günümüzde sokak modasında dikkat çeken bu küçük ama önemli detay, genellikle dış giyim parçalarında dikkat çekiyor. Sonbahar/kış sezonunda yakaları kaldırılan trençkot, manto ve ceketler dikkat çekiyor. Bu görüntü, soğuk havaya karşı alınan bir önlem gibi gözükse de esasında bilinçli olarak yapılan, havalı ve karizmatik bir trend olarak yerini alıyor. Daha makul havalarda gömlek ve pek tabii Polo yakaların bu şekilde kullanıldığı görülüyor. Fransız kadınlarının çok sık kullandığı bu trend, günümüz ikonlarından Victoria Beckham ve Miranda Kerr stillerinde dikkat çekiyor. 

 Victoria Beckham

Miranda Kerr


Fotoğraflar: Pinterest

FACEBOOK  /  TWITTER  /  INSTAGRAM


1 yorum:

  1. Evet,bir çok tarza da uyuyor yaka kaldırma ve çok hoş. :) Özellikle Dean Winchester'da (Supernatural) çok dikkatimi çekmişti.Yazına bu yüzden baktım. :) Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil